Desi Eva si Filip nu au mancat in viata lor chiftelute facute din carne, totusi si ei reactioneaza ca toti ceilalti cand aud cuvantul "chiftelute". "Vrem, vrem!..." rasuna, voioase, vocile lor daca ii intreb "Vreti sa va mai pregatesc niste chiftelute?"
Nu cred ca am repretat vreodata reteta de chiftelute. De fiecare data le-am facut in functie de inspiratia de moment si, bineinteles, de ceea ce am avut la indemana. Niciodata nu am iesit din casa special ca sa cumpar ingrediente pentru ele. M-am uitat ce am in in bucatarie si le-am facut din ce am gasit. La fel am facut si zilele trecute cand mi-a venit, dinou, ideea de a face chiftelute. Aveam cartofi, morcovi, usturoi, condimente si... niste bulgur. Hm!... Chiftelute cu bulgur... nu am incercat niciodata. Ia sa vedem ce iese!
Cu Filip pe post de asistent, langa mine, am inceput sa-mi adun ingredientele necesare pentru aceasta noua serie de chiftelute:
- 2 cartofi medii;
- 1 morcov mare;
- o jumatate de cana de bulgur;
- o jumatate de legatura mica de patrunjel;
- o jumatate de lingurita de busuioc uscat;
- un catel de usturoi;
- sare, piper, dupa gust;
- ulei de masline, adus anul trecut din Grecia, cand am fost acolo in vacanta.
Mai intai, am pus cartofii la fiert, in apa cu sare, si i-am sfaramat ca pentru piure. In acelasi timp am oparit si bulgurul cu trei sferturi de cana de apa cu sare si l-am lasat 5 minute acoperit cu o farfurie. Apoi am dat morcovul si usturoiul pe razatoarea mica si am tocat, marunt, patrunjelul (de la care eu am folosit doar tulpinile ramase de la o legatura ale carei frunze le folosisem la o alta mancare).
In cele din urma, am amestecat toate aceste ingrediente, impreuna cu piperul si busuiocul si am format chiftelutele cu ajutorul nepretuit al asistentului meu care abia astepta sa modeleze si el ceva. Chiftelutele astfel formate le-am asezat intr-o tava, pe hartie de copt si le-am dat la cuptor, la temperatura inalta, pentru 30 de minute, timp in care Filip s-a reprofilat rapid in mecanis auto pentru colectia lui nesfarsita de masinute.
Dupa 30 de minute le-am scos din cuptor si le-am uns, cat inca erau fierbinti, cu uleiul de masline din Grecia.
Banuiti, probabil, ca nu au apucat sa se raceasca de tot pentru ca micii devoratori de chiftelute au navalit in bucatarie si au tabarat pe ele. Bine, nu va imaginati ca le-au mancat singuri pentru cau au fost asistati de de marii devoratori de chiftelute, in frunte cu Florin.
Pentru aceia dintre voi care nu sunt familiarizati cu bulgurul, trebuie sa spun ca acesta este un amestec compus din mai multe tipuri de boabe de grau macinate mare si care, de obicei, se prepara in mod similar cu orezul sau cus-cus-ul. Din punct de vedere nutritiv, bulgurul este o sursa importanta si foarte sanatoasa de carbohidrati (18%) care va furnizeaza energie, dar si de fibre (90% insolubile) cu un rol foarte important pentru asigurarea tranzitului rapid alimentelor prin tractul digestiv. De asemenea, bulgurul este recomandat si pentru continutul sau ridicat de fier care are un rol esential in transportul oxigenului in in sange si este o componenta esentiala a enzimelor si proteinelor din corp.
Iata, asadar, ca aceste chiftelute facute cu bulgur, usor de preparat, nu sunt doar un pranz delicios, ci si o sursa importanta de nutrienti pentru intreaga familie. Daca incercati aceste chiftelute, va doresc pofta buna si astept parerile voastre despre cum poate fi imbunatatita reteta (eu am, deja, cateva idei "secrete" despre cum sa le fac si mai delicioase dar le astept si pe ale voastre).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu