marți, 17 ianuarie 2017

Budinca simpla de tapioca - Micul dejun al campionilor

Putin cunoscuta in Europa, tapioca, originara din America de Sud, este foarte indragita aici, fiind o importanta sursa de carbohidrati sanatosi. Conform datelor furnizate de catre website-ul http://nutritiondata.self.com/100 de grame de perle de tapioca (negatite) ne furnizeaza 358 de calorii. Lipsita de colesterol si grasimi nesanatoase, tapioca contine acizi grasi sanatosi omega 3 si omega 6 (care ajuta la functionarea creierului). Tapioca este o buna sursa de fier (100 g contin 9% din doza zilnica recomandata) dar si alte minerale cum ar calciu, magneziu, seleniu, cupru, zinc, potasiu, fosfor. Printre putinele vitamine pe care le contine, cele mai importante sunt B6 si B9 (acidul folic – crucial pentru femeile insarcinate). Pentru ca este bogata in carbohidrati si saraca in fibre, tapioca este foarte usor digerabila, organismul transformand-o rapid in energie. Este o alegere excelenta pentru cei cu intoleranta la gluten sau lactoza, dar ar trebui consumata cu moderatie de catre cei care doresc sa slabeasca. Este o sursa extraordinara de energie pentru vegani, vegetarieni, copii si pentru sportivi, dar si pentru orice persoana, inainte de a merge la ora de fitness ori la partida de jogging in aer liber.

Asadar, datorita continutului caloric ridicat, tapioca este cel mai bine a fi consumata dimineata, la micul dejun sau inaintea sedintelor de fitness de tip HIIT sau de conditionare metabolica de la Orele de miscare cu Florin ori inaintea oricarei sesiuni de sport, pentru ca va asigura boostul de energie necesar pentru sustinerea intregului efort, mai ales daca sunteti dupa cate o zi mai obositoare.

Va propun o reteta simpla de budinca, in care am adaugat fructe proaspete si am garnisit-o cu fructe din dulceata pentru a-i imbunatati aportul de vitamine, dar si pentru un aspect mai apetisant.
Ingrediente:
  • ½ cana perle mici de tapioca
  • 1 cana lapte de soia (sau orez, migdale, cocos etc)
  • ½ lingurita pasta de vanilie sau extract de vanilie
  • Un praf de sare
  • 1/3 cana zahar nerafinat (sau miere, sirop de agave)
  • Fructe proaspete taiate in cuburi (banane, kiwi, mango sau orice altceva preferati)
  • Dulceata pentru decor
  • Apa pentru hidratat si fiert.
Instructiuni de preparare:
  1. Hidratati perlele de tapioca timp de 20-30 de minute, acoperindu-le cu 2-3 cani de apa.
  2. Fierbeti 3 cani cu apa, adaugati un praf de sare si perlele scurse de apa.
  3. Reduceti focul la mediu-mic si amestecati din cand in cand; fierbeti tapioca 15 minute.
  4. Adaugati laptele, amestecati si mai lasati sa fiarba cateva minute.
  5. Stingeti focul, acoperiti cu un capac si lasati totul sa stea 30 de minute. Perlele de tapioca vor devein translucente si moi.
  6. Adaugati zaharul si amestecati bine.
  7. Puneti in fiecare cupa de desert 1 lingura generoasa cu fructe proaspete, apoi umpleti paharul cu amestecul de tapioca
  8. Garnisiti cu dulceata preferata
Veti obtine un mic dejun sau un desert cu o aroma grozava si o textura care aminteste de delicioasele parfait-uri, ceea ce va va umple de incantare si buna dispozitie inca de la primele ore ale diminetii. Insa nu uitati ca acea textura atat de usoara atunci cand o gustati, ascunde un arsenal caloric care trebuie neaparat consumat prin exercitiu fizic.
Vara, budinca poate fi servita rece, de la frigider, iar iarna calda.

Pofta buna si spor la antrenament daca va pregatiti de Ora sau de o sesiune de sport, in general!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu